Днес има малко професии, които не изискват компютърни умения. В същото

...
Днес има малко професии, които не изискват компютърни умения. В същото
Коментари Харесай

Как да се научите да пишете по- бързо? Изпитани трикове

Днес има малко специалности, които не изискват компютърни умения. В същото време, без преодоляване на техниката за бърз щемпел, не може да се приказва за решително потребление на компютър. Ентусиастите са изчислили : методът на сляпото писане ви разрешава да спестите приблизително 3 работни седмици годишно.

Замисляли ли сте се какъв брой бързо можете да натискате клавиши? Един елементарен офисен служащ има скорост до  200 знака в минута. Можете обаче да упражнявате малко и ще съумеете да постигнете резултат от 300-400 знака в минута, което ще даде обещаните спестявания на време.

Ние  се грижи мза своите читатели и непрестанно търси способи да улесним живота им. Този път разбрахме какви трикове употребяват стенографите, с цел да получат 500+ знака в минута. Оказа се, че всеки може да овладее тези умения.

 

Скоростта и точността на щемпел варират според от вида клавиатура.

Ще разгледаме преимуществата и минусите на 3-те най-популярни вида клавиатури.

Механична.
Плюсове: когато натиснете бутон, той работи по-бързо , трае по-дълго. Освен това няма потребност да чукате мощно по механична клавиатура: клавиш се задейства по-бързо, в сравнение с успявате да го натиснете до края.
Минуси: висока цена и мощен тропот.

Мембрана.
Плюсове: трохите и прахът не се опасяват от такава клавиатура ; цената е няколко пъти по-ниска от тази на механичния й сътрудник.
Минуси: няма реакция от натискане, бутоните би трябвало да се натискат по-силно.

Механично- мембрана.
Тя събра най -добрите качества и на двата типа: относително ниска цена и бърза реакция на досег. Тези клавиатури са конфигурирани на модерните преносими компютри.

Ако решите да забързате скоростта на писане и просто това почукване на бутоните ви нервира, трябва да обърнете внимание на механичната клавиатура.

Съвет: За да увеличите скоростта на писане , наклонете клавиатурата . За това клавиатурите имат специфични крайници на задния панел, а за преносимия компютър има стойки, които ще дадат верния ъгъл за ергономичен щемпел.

 

Правилното позициониране на ръцете понижава времето за писане

 

Най-популярният способ за бързо въвеждане е методът за докосване с 10 пръста. Той е изобретен преди 130 години от американския стенограф Франк МакГурин. Характеристиката на метода е, че потребителят вкарва текста, без да гледа клавиатурата и запаметява наизуст местоположението на клавишите.

Първо би трябвало да научите вярната позиция на ръката на клавиатурата и да разберете къде е началната линия.

СНимката  е началната позиция, в която ръцете ви би трябвало да бъдат. Показалечните пръсти би трябвало да бъдат ситуирани на бутоните A (вляво) и O (вдясно). Ако погледнете деликатно клавиатурата си, ще намерите дребни неравности по бутоните. Производителите излязоха с тях, с цел да улеснят работата на хората, които би трябвало да пишат много.

Съвет: не оставяйте ръцете ви да висят. Ясната позиция икономисва много време.

 

Колкото по-добре се тренира паметта ви, толкоз по-бързо пишете.

Методът с 10 пръста значи, че употребявате всички пръсти на двете ръце. Освен това всеки пръст е виновен за своята област. Привържениците на метода предлагат да запомните клавишите

 

Ето няколко метода за помощ:

1.

Пищов – залепете ленти хартия с букви на пръсти.

2. Модерни. Използване на онлайн симулатори:

Руски: Ratatype , Cursive , Stamina-online .
Украински език: Рататип .
Английски: Rapidtyping , Speedtypingonline .

Съвет №1: Не би трябвало да очаквате висока скорост на щемпел, до момента в който не помните местоположението на буквите. Разсейвайки се, като шпионирате, губите от времето.

Съвет №2: скорошни проучвания показват, че методът с 10 пръста няма доста преимущества пред останалите и елементарен човек, който е привикнал да написа с 8 пръста, може да изпревари опитния стенограф. Всичко зависи от вашите физически данни и скоростта на реакция.

 

Неудобната поза на масата може да съсипе цялата работа

Правилното прилепване ще ви защищити от проблеми със гърба и ще  увеличи вашата производителност.

Лошо: държите лаптопа в скута си, навеждате се към монитора (ако работите на маса), изплъзвате се от стола.
Добре: мониторът е ситуиран на разстояние 45–70 см от очите, китките са на същото равнище като клавиатурата, гърбът е прав, а раменете са отпуснати. Под краката можете да поставите валяк или да регулирате стола, тъй че краката да не ви отичат

 

Необходимостта от взор върху клавиатурата забавя развиването на уменията за бързо писане

Но можете да се отървете от него по следните способи:

Затворете очи, кажете думите, които пишете на глас.
Веднъж дневно пишете под диктовка (можете да записвате разговори от филми или текстове).
Потърсете неточности на  екрана на монитора, а не на клавиатурата.
След всяко натискане върнете пръстите си в първоначалното им  положение  – към началната линия, за която говорихме нагоре.

 

Има аргументи, които ви пречат да пишете бързо на клавиатурата 

При въвеждането на скорост за писане се случват неточности, които засягат доста консуматори. Ето какво ви пречи да станете господ на типографията:

Коригирайте грешките в процеса на въвеждане. Трябва да прочетете текста, откакто сте го въвели изцяло.
Удряш мощно клавишите. Колкото повече старания влагате, толкоз повече време прекарвате в писане
Започнете да бързате. Умението за бързо набиране идва с опит. Според  думите на компютърната просветеност на учителите, ще отнеме повече от десетина часа образование.

Съвет: ако непрекъснато вършиме една и съща неточност, по-често си правете почивки в работата. Поради мощното напрежение мускулите се  задвижват и инцидентно стигате до неверни бутони.

 

Бонус: Алтернативни способи на образование

 

Ученето от време на време може да бъде скучно и монотонно. Разполагаме с няколко метода, които ще оказват помощ за нашарване на процеса на придобиване на нови умения. Вие сами няма да забележите по какъв начин стартирате да пишете по-бързо.

Въведете панграми  – къси текстове, които съдържат всички букви от писмеността. Например:

Яжте тези меки френски рулца и пийте чай.
Широката електрификация на южните провинции ще даде мощен подтик на растежа на селското стопанство.
Дали цитрусовите плодове биха живели в гъсталаците на юг? Да, само че подправено копие!
Чатът несъмнено също прелестен метод да се научите да пишете бързо

Започнете персонален блог. Това е чудесен начин да практикувате и да се забавлявате.

Слушайте музика по време на работа. Инструменталните композиции без вокал помагат да се поддържа висока скорост на писане.

През 1946 година стенографът Стела Паджунас постави безспорен връх за скорост на писане. На пишеща машина на IBM тя „ вкара “ до 1080 знака в минута (малко повече от половин лист А4).

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР